dore okulları
Malatya
28 Mart, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    32.33
  • EURO
    35.06
  • ALTIN
    2285.6
  • BIST
    8980.41
  • BTC
    70537.43$

Medeniyetin beşiğine yolculuk

05 Ocak 2023, Perşembe 12:06
Medeniyetin beşiğine yolculuk

2. Kayısı Çiçeği Şenlikleri nedeniyle yine Malatyadaydım. 3 gün boyunca UNESCO Dünya Miras listesinde yer alan Arslantepe Höyüğü’nde tarihi bir yolculuğa çıktım, yöresel mutfağından birbirinden lezzetli yemeklerinden tattım, müzelerinde keyifle dolaştım.  Malatya’ya uçakla geldiğimiz gibi ayağımızın tozuyla Sümerpark yöresel ürünler alanında kurulan stantlara gittik. Akçadağ, Arapgir, Arguvan, Battalgazi, Darende, Doğanşehir, Doğanyol, Hekimhan, Kale, Kuluncak, Pütürge, Yazıhan, Yeşilyurt ilçelerinden gelen kadın kooperatiflerinin stantlarında, birbirinden lezzetli yemekleri tattık, yapılışı ve sunumu hakkında bilgi aldık. 

Vejetaryan mutfağı Malatya’da karşımıza çıkıyor

Malatya mutfağının en önemli özelliklerinden biri fazla malzeme kullanmadan neredeyse aynı malzemelerle damaklara lezzet veren farklı farklı yemeklerin hazırlanabilmesi. Ana malzemesi bulgur veya unlu bulgur çeşidi olan yarmadan kiraz, ayva, üzüm, fındık, menekşe, dut, fasulye, pazı, sarmaşık ve ıspanak yaprağından onlarca köfte yapılıyor. Dikkat edilecek olursa Malatya mutfağının büyük bölümü vejetaryan mutfağı olarak karşımıza çıkıyor. Kent mutfağında 40’ı bulgurlu olmak üzere 72 çeşit köfte olduğu söyleniyor. Bulgur, bitki yaprağı, soğan, tuz, su ve Malatya’ya özgü bir lezzet olan erik ekşisi ile yapılan sarmalar, dolmalar, köfteler için mutlaka Malatya’ya gezi programı yapın derim. Et severleri de memnun edecek tava ve kebaplarda taş fırınlarda hazırlanıyor. Kent aynı zamanda şifa ve mineral deposu kuru kayısının dünya başkenti. 

Anadolu’nun en eskİ şehir devleti 

Arslantepe  Malatya mutfağı hakkında bilgi aldıktan sonraki durağımız Battalgazi ilçesi Orduzu beldesinde yer alan Arslantepe Höyüğü oluyor. UNESCO Kalıcı Kültür Mirası listesine giren höyük,  Anadolu’nun ilk Anadolu’nun en eski şehir devletinin kurulduğu yer. Ziyaret edilmesi gereken noktalardan biri de Battalgazi’deki Tarihi Silahtar Mustafa Paşa Kervansarayı. 1637 tarihinde 4. Murat’ın silahtarı Bosnalı Mustafa Paşa tarafından yaptırılmış. Mimarisiyle dikkat çeken yapıyı sizde gezmeyi ihmal etmeyin. Battalgazi Belediyesi Eski Malatya Mahalle Yaşam Müzesi’nde geleneksel kent yaşamına dair bilgiler ediniyoruz. 

Pamuğun serüveni

Tekstil Müzesİ’nde  Gezimizin bir sonraki durağı Yeşilyurt ilçesi oluyor. İlçenin eski adı olan Çırmıktı’nın tekstil ve dokumacılık kültürünü gelecek kuşaklara taşımak amacıyla Yeşilyurt Belediyesi tarafından projelendirildikten sonra bölgenin önde gelen işadamlarından Mahmut Çalık ile Ahmet Çalık’ın desteğiyle hayata geçirilen Tekstil Müzesi, kenti ziyaret ettiğinizde mutlaka uğramanız gereken yerlerden biri… Kentin dokuma geleneğini ve bölgenin tekstil hafızasını bin 500 eşya ile serüvene çeviriyor. 

Kaptaj kente İçme suyu sağlıyor

Roma İmparatorluğu döneminden bugüne Malatya’nın içme ve sulama suyu ihtiyacını karşılayan su kaynağı olan kaptaj’a gidiyoruz. Kur’an okutularak dağıtılan suyun kaynadığı ve dağıtıldığı yere kaptaj deniliyor.  Şehir merkezine 19 kilometre mesafede, bin 110 metre yükseklikteki Beydağı eteklerinden çıkan su kaynağı Malatya’nın içme suyu efsanesi olarak toplumun hafızasına kaydedilmiş. 

TARİHİ HACI BABA ET LOKANTASINDA FIRIN KEBABI YİYİN

1942’den bu yana hizmet veren Tarihi Hacı Baba Et Lokantası’nın lezzetlerini mutlaka tatmalısınız. Sahibi Zeki Saygı, Malatya Gastronomi Turizm ve Tanıtım Derneği’nin de başkanı. Burada geleneksel lezzetleri ve fırın kebaplarını bulabilirsiniz. Kağıt kebabını denemeden dönmeyin derim.

Müzeler diyarı kent 

Malatya’da, Büyükşehir Belediyesi tarafından yaptırılan kent, oyuncak, fotoğraf makineleri, radyo ve gramofon gibi birçok müze bulunuyor. Yine aynı alanda Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde “Kadının gücü ile geleceğe” sloganıyla faaliyet gösteren Malatya Kadın Girişim Üretim ve İşletme Kooperatifi (MALDİANA) Kadın Kooperatifine de uğruyoruz. Bu Kooperatif merkezinde kadınlar yöresel yemekler yapıyorlar, gelen ziyaretçilere hem tanıtıyor, ikram ediyor hem de ürünlerin satışını gerçekleştiriyor.

KAYNAK: MALATYA TİME DERGİSİ


 

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.