dore okulları
Malatya
19 Nisan, 2024, Cuma
  • DOLAR
    32.59
  • EURO
    34.77
  • ALTIN
    2491.8
  • BIST
    9524.59
  • BTC
    63578.66$

Mor ekmek derdimize derman olur mu?

20 Eylül 2019, Cuma 10:30

 

(Sesli Makale)

Geçtiğimiz Cuma günü Malatya'da bir konferans yapıldı. Birçoğumuzun haberi bile olmadı belki ama o gün 50 yılını insan sağlığına adamış bir hemşerimizi ve ekibini ağırladık.

Ben mor ekmekle yolda beklerken gördüğüm bir afiş aracılığıyla tanıştım. Algıda seçicilik oluyor tabii afişi görür görmez Arzu Ata Ekmek'e girdim ve bilgi almak istediğimi söyledim. Çalışanlar İhsan Kara hocadan ve çalışmaları sonucu bu mor ekmeğin üretildiğinden bahsettiler. Eve gider gitmez ilk işim araştırmak oldu. İhsan hoca hakkında pek bilgiye ulaşamasam da kurmuş olduğu Sankara Beyin ve Biyoteknoloji Araştırma Merkezi'nin internet sitesini incelediğimde çalışmaları ve sistemleri hakkında ayrıntılı bilgi sahibi oldum. İstanbul'a gider gitmez Sankara'ya uğrayıp tanışmak ve çalışmaları gözlemlemek istediğimi fark etmiştim ki;  yeni bir afiş çıktı karşıma, İhsan hoca, ekibindeki Can hoca ve Ali hoca Malatya'ya geleceklerdi. Konferans günü geldiğinde hocalarla muhabbet ettik. Mor ürünler hakkında ayrıntılı bilgi sahibi oldum. Sunumları ayrıntılı dinledim.  ‘Nedir bu mor ekmek?' dediğinizi duyar gibiyim. Mor ekmek antosiyanin içeriğinden dolayı mor renge sahip.

Mor meyve ve sebzelerde bulunan ‘antosiyanin'lerin diyabet, kalp damar hastalıkları, kanser ve daha birçok hastalığa karşı koruyucu olduğu bilimsel araştırmalar sonucu kanıtlanmıştır. Bu yüzden biz hastalarımıza özellikle mor meyveleri sıklıkla tavsiye ederiz. Ancak bu durum meyvenin tüketimi sürekli olduğunda etkili olur. Yani bir böğürtlenin sizi diyabetten koruması için her gün yaklaşık yarım kilo böğürtlen yemeniz gerekmektedir ki bu da pek mümkün değildir. Buradan yola çıkan ekip bu maddeleri nasıl saflaştırabiliriz, nerelerde ve nasıl kullanabiliriz sorularının cevap bulduğu Sankara'da tamamen bilimsel yöntemlerle mor meyve ve sebzelerden saflaştırma ile antosiyaninleri elde etmeyi başarmış. Ve ortaya çıkan ürüne Mormiks adını vermişler. Sadece saflaştırmakla kalmayıp merkezin üretim kısmında bu ürünlerin üretimi yapılıyor. Yani hem laboratuvarların hem de üretim tesisinin bir arada olduğu bir işletme burası.  Mormiksi internet sitesinden online olarak satın alabildiğiniz gibi anlaşmalı firmalardan da mor simit, ekmek, kurabiye hatta baklava olarak da alabilirsiniz. Malatya'da Arzu Ata Ekmek üretiyor. Türkiye'nin farklı bölgelerinde de Mormiks ile üretilen çeşitli ürünler bulunmakta.

Her aşaması deneylerle araştırmalarla tamamlanan bu ürün beslenme ile alamayacağınız kadar antosiyanin içeriyor. İhsan hocaya göre diyabetin çaresi.

Sankara'da ayrıca Kaz dağlarından toplanan zeytinlerden elde edilen zeytinyağları kurkumin ve bazı polifenollerle zenginleştirilerek satışa hazır hale getiriliyor. Zeytinyağı zaten başımızın tacı iken bu şekilde zenginleştirilmesi sonucu muazzam bir besin ortaya çıkıyor. Çünkü içine katılan kurkumin zerdeçaldan elde edilen sayısız faydaya sahip bir madde ve yine benzer şekilde zerdeçal yiyerek aynı miktarda kurkumini almamız için kilolarca zerdeçal yememiz gerekir ki; bu da mümkün değildir.

 Her aşaması beni heyecana düşüren Mormiks ve Sankara'da üretilen diğer fonksiyonel besinler ümit vaat edici, bence denemeye değer. Her yönden zehirlendiğimiz bu çağda bağışıklık sistemimize dost bu ürünleri tüketmeliyiz diye düşünüyorum.

Sağlıklı günler dilerim.

Diyetisyen İrem ERCAN