dore okulları
Malatya
20 Nisan, 2024, Cumartesi
  • DOLAR
    32.50
  • EURO
    34.78
  • ALTIN
    2499.5
  • BIST
    9693.46
  • BTC
    63787.307$

Rektörlük seçimleri...

17 Haziran 2016, Cuma 09:15

Başbakanımız Binali Yıldırım, TBMM Genel Kurulu'nda 65. Hükümet Programı'nı sunarken, Cari açığın kapatmanın en önemli yollarından birinin ihracatın artırılması olduğuna işaret ederek “İhracatı artırmakla kalmayacağız, aynı zamanda ihracatımızın kalitesini de artıracağız. Yani kilo başına ihracatımızın birim değerini 2 dolarlardan 10 dolarlara çıkaracak yüksek teknolojik değeri olan katma değerli ürünlere öncelik vereceğiz ve Türk imalatlarını destekleyeceğiz” diye konuşmuştu.

Ülkemizde mühendisler; hali hazırda imalat sanayisinde çalışmaktadır. Mühendisliği imalat sanayinde kullanan ülkelerde kişi başına düşen milli gelir ortalama 5 Bin Dolar civarındadır. Türkiye'nin 2023 yılı hedefinde 2 Trilyon ABD Doları Gayri Safi Yurtiçi Hasıla ile 25 Bin Dolar kişi başı milli gelir (Bugünlerde bu hedefin çok gerisinde kalınmış durumdayız.) hedeflenmektedir. Ülkemizde 25 Bin Dolar kişi başı milli gelir hedefine ulaşmak için mühendisliği mutlaka tasarımda kullanmamız gerekir. Örnek olarak 500 Dolar civarında tablet bilgisayarın imalat maliyeti 50 Dolar civarında iken kalan 450 Dolar kısım ise bu cihazı tasarlayanlara ve bizlere beğendirenlere gitmektedir.

Başbakanımızın koyduğu hedefler doğrultusunda bir başarı elde etmek istiyorsak; ülkemizde konuyla ilgili bakanlıkların, özel sektördeki firmaların, meslek örgütlerinin ve Üniversitelerin temsilcileri bir araya gelerek bölgelerindeki potansiyelleri de göz önüne alarak hedefler koymalıdırlar. Bu hedeflerin gerçekleştirilmesi için de ortak stratejiler ve projeler geliştirmelidirler.

Bu noktada sektörlere nitelikli insan gücü yetiştiren ve araştırmalar yapan Üniversitelere büyük görevler düşmektedir. Üniversiteleriyle teknoloji üreten ülkeler kilo başına yüksek getiri elde edebilirler. Bu sayede kişi başı milli gelir yükseltilebilmektedir.

Ayrıca nitelikli eğitim almak isteyen dünyanın dört bir tarafındaki öğrenciler teknoloji üreten ülkelerdeki üniversiteleri yoğun bir şekilde tercih etmekte ve eğitim için bu ülkelere gitmektedirler. Bu öğrenciler; tercih ettikleri üniversitelere, yurtlara ve ayrıca diğer ihtiyaçlarını karşılamak için bu ülkelerde ciddi paralar harcamaktadırlar.

Dünya genelinde faaliyet gösteren üniversitelerin başarı sıralamasını yapan bir kuruluş olan “QS World University Rankings” 2016 yılında 42 konu başlığında altında yapmış olduğu inceleme ile eğitim alanlara göre dünyadaki en iyi Üniversiteleri sıralamışlar. Üniversiteye başlayacak öğrenciler bu araştırma sonuçlarını dikkate alarak yapmak istediği mesleki eğitimi hangi üniversitede en iyi alacağına yönelik yol göstermektedir.

Her meslek alanı sıralanmasında 4 husus dikkate alınarak değerlendirilmektedir.

1. Akademik İtibar

“QS World University Rankings®” kurulduğu 2004 yılından bu yana Akademisyenler QS küresel anket çalışmanın merkezinde olmuştur. 2016 yılında “QS World University Rankings” kuruluşu dünyanın dört bir yanında görev yapan 76.798 Akademisyenlerden gelen değerlendirmelerden yararlanmaktadır. Akademisyenler, ünvanını, iletişim bilgilerini, çalışma alanlarını, kendi bölümlerine yakın disiplinler (bölümler) belirterek, tespit edilmiş en fazla 5 eğitim alanında (Fakülte) kendi çalıştıkları üniversiteler hariç, mükemmel olduğunu düşündükleri kendi ülkelerinden 10 üniversiteyi ve uluslararası 30 üniversiteyi sıralamaktadır.

2. İşveren İtibarı

“QS World University Rankings” uluslararası üniversiteler değerlendirilmesinde İşveren görüşünü istihdam önemli bir faktör olarak görmektedir. 2016 yılında, “QS World University Rankings” dünya çapında 44.426 lisansüstü eğitim yapmış işverenlerin anket yanıtları yararlanmaktadır. İşveren itibar araştırması, akademik itibardaki gibi benzer esasa göre çalışır. İşverenler üniversite mezunu alımı için göz önüne aldığı mükemmellik kriterlerine göre kendi ülkelerinden 10 ve uluslararasından 30 üniversiteyi sıralamaları istenir. Ve ayrıca hangi bölümlerden mezun olanları işe tercih ettiklerini belirtmeleri istenir.

3. Araştırma Konusundan Yapılan Alıntı (Kaynak Gösterilme) Sayısı

“QS World University Rankings” öğretim üyelerinin isimlerine yapılan atıflardan daha çok yapılmış olan her bir araştırma konusu için yapılan atıfları (kaynak gösterilme) ölçmekte ve bu ölçümler her araştırma için beş yıllık dönemi kapsamaktadır.

4. H-İndeksi

2013 yılından bu yana, “QS World University Rankings” araştırmalarının içine 'H-Endeksine' dayanan bir skor da dahil edilmiş. H-endeksi bir bilim adamı ya da akademisyenin yayınlanan çalışmalarının etkisini ve verimliliğini ölçülmesinin bir yoludur. İndeks bilim adamının gazete ve diğer yayınlarda aldığı çok atıf sayısına dayanmaktadır.

Yukarıda açıklamaya çalıştığım çalışma ile meslek gruplarına göre dünyanın en iyi ilk 5 Üniversitelerini sıraladığımızda;

Tıp Alanında Dünyadaki İlk 5 Üniversite ve Ülkemizdeki Üniversitelerin Sıralamadaki Yeri

1. Harvard Üniversitesi Amerika Birleşik Devletleri (ABD)

2. Oxford Üniversitesi (İngiltere)

3. Cambridge Üniversitesi (İngiltere)

4. Stanford Üniversitesi (ABD)

5. Johns Hopkins University (ABD)

 

258. Hacettepe Üniversitesi

260. İstanbul Üniversitesi

305. Ankara Üniversitesi.

 

Mühendislik ve Teknoloji Alanında Dünyadaki İlk 5 Üniversite ve Ülkemizdeki Üniversitelerin Sıralamadaki Yeri

1. Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) (ABD)

2. Stanford Üniversitesi (ABD)

3. Cambridge Üniversitesi (İngiltere)

4. Singapur Ulusal Üniversitesi (NUS)

5. ETH Zürih - İsviçre Federal Teknoloji Enstitüsü

 

173. İstanbul Teknik Üniversitesi

184. ODTÜ

250. Boğaziçi Universitesi

268. Bilkent Üniversitesi

 

Sosyal Bilimler Ve Yönetim Alanında Dünyadaki İlk 5 Üniversite ve Ülkemizdeki Üniversitelerin Sıralamadaki Yeri

1. Harvard Üniversitesi (ABD)

2. London School of Economi (LSE) (İngiltere)

3. Oxford Üniversitesi (İngiltere)

4. Cambridge Üniversitesi (İngiltere)

5. Stanford Üniversitesi (ABD)

 

293. ODTÜ

380. Boğaziçi Üniversitesi

 

Sanat Ve Beşeri Bilimler Alanında Dünyadaki İlk 5 Üniversite ve Ülkemizdeki Üniversitelerin Sıralamadaki Yeri

1. Oxford Üniversitesi (İngiltere)

2. Harvard Üniversitesi (ABD)

3. Cambridge Üniversitesi (İngiltere)

4. Kaliforniya Üniv., Berkeley (UCB) (ABD)

5. Stanford Üniversitesi (ABD)

 

332. Boğaziçi Üniversitesi

368. ODTÜ

383. Bilkent Üniversitesi

 

 

Üniversitelerimizde 5 yılda bir yapılan Rektörlük seçimleri; mevcut durumumuzu dünya gerçekleri ile birlikte düşünerek Üniversitelerimizin ve ülkemizin gelişmesi için fırsata dönüştürecek projelerin ortaya konulması için önemli ortamlar hazırlayabilir. Bunun içinde Rektörlük seçim sisteminin yeniden düzenlenmesi gerekmektedir.

 

Seçimler için 4 sandık grubu oluşturulmalıdır.

1. Sandık Grubunda Akademisyenler,

2. Sandık Grubunda Akademik kadronun dışındaki çalışanlar,

3. Sandık Grubunda İldeki Mülki Erkan (Devlet ve Yerel Yönetim Temsilcileri)

4. Sandık Grubunda İldeki Sanayi ve Ticaret Odaları ile Meslek kuruluşlarının Yönetim Kurullarında görev yapanlar oy kullanmalıdırlar.

 

Burada her grup için adayların aldıkları oy yüzdeleri toplanarak 4'e bölerek eşit ağırlıklı olarak belirleneceği gibi, Akademisyenlerin oy ağırlığını %40, Üniversite çalışanları, Meslek Odaları ve Mülki Erkan'ın oy ağırlıklarını da %20'şer olarak hesaplanabilir.

 

Eğer ülke insanımızın yaşam standartlarını yükseltmek istiyorsak önceliğimiz EĞİTİM…. EĞİTİM… EĞİTİM… olmalıdır.

 

Bilgin Akbal

Elektrik Yük.Müh.