dore okulları
Malatya
28 Mart, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    32.33
  • EURO
    35.08
  • ALTIN
    2298.7
  • BIST
    8995.8
  • BTC
    70787.23$

ŞAİRİN ÇALINDIĞINI DA GÖRDÜK!..

28 Eylül 2020, Pazartesi 20:08

 

-SESLİ MAKALE-





-Lisanslı Depo ve TMO'nun kayısı alımı konusunda en fazla çabayı Bakanlığı döneminde kendisinin gösterdiği halde Milletvekili Bülent Tüfenkçi: “Öznur Hanımla birlikte yaptık…” diyerek, başarıyı partiye mal etmeye çalışırken Milletvekili Öznur Çalık'ın, Tüfenkçi'nin ismini anmaması partide kimi kesimler tarafından eleştirilere neden oldu.

-Bülent Tüfenkci: “Tarım ve Orman Bakanımız Bekir Pakdemirli göreve geldiği günden beri Öznur Hanım'la birlikte TMO'nun kayısı alımına geçmesi konusunda, kendisini ikna etmeye çalıştık” derken,

-Öznur Çalık; “Tarım Bakanlığımızı ikna için epey zamandır uğraştığımız bir iş nihayet gerçekleşiyor. Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) ilk kez kayısı alımına başlıyor.” Diyerek süreçte emeği geçen Tüfenkçi'yi anmadı.

-Malatya'ya lisanslı depo yapılması konusunda 2011 yılından bu yana dönemin Kalkınma Bakanları Cevdet Yılmaz, Lütfü Elvan ve son olarak Sanayi ve Teknolojı Bakanı Mustafa Varank'la sürekli görüşme halinde olup projenin takibi konusunda ciddi çabaları bulunan eski Bakan Tüfenkçi'nin kayısı üreticisi için “milat” sayılan bu konuda isminin anılmaması kamuoyunda; ‘vefasızlık' olarak yorumlandı.

 TUHAF ŞEY!..

Afganistan'ın Belh şehrinde, meşhur şair Enveri'nin şiirlerini kendi şiirleri gibi okuyan ve üstelik Enveri olarak tanınan bir adamın yanına gerçek Enveri giderek sorar, “Enveri'yi tanır mısın?”. Adam da, “Enveri benim” diyerek cevap verir. Şairde karşılık hazırdır: “Tuhaf şey, şiirlerin çalındığını bilirdim ama şairlerin çalındığını ilk defa görüyorum.”


BUNLARIN DA YÜZÜ KIZARIR MI?

Utancından dolayı yüzü kızaran bir delikanlıyı gören Diyojen (Milattan önce yaşamış “Kinik” felsefesinin öncüsü ünlü filozof.), “Güzel ahlakınızın rengi, çehrenizde kendisini gösteriyor…” demiş. Bugünkü yazımıza yine bir hikâyeyle başlama gerekliliği hâsıl oldu. Çünkü kısa ve hissesi bol hikâyeler, meramımızı anlatmak konusunda bir hayli etkili oluyor. Şimdi yukarıdaki hikâyeyi ve Diyojen'in misalini neden verdiğimiz konusuna gelecek olursak; maalesef memlekette emek hırsızlığı bir hayli fazla… 

Mesela:

Malatya'ya yapılan yatırımların birçoğunun hazırlığında, altyapı çalışmalarında, icrasında ve finalinde bizzat bulunduğum halde, hiçbir dahli olmadan sahiplenenleri gördüm.

**

Keza verilen emeği çalarak üstüne oturanlara ve rantını yiyenlere şahit oldum.

**

Hakeza görsel, işitsel ve basılı medyada arz-ı endam edenleri veya sosyal medyada boy boy fotoğraflarını yayınlayanları gördüm.

**

Bu durumda “Hakk Teâla, bu insanlara izan, insaf ve vicdan versin!” demekten kendimi alamıyorum.

 ARAYAN, ARANANI UNUTTU!..

Usta gazeteci Vahap Munyar geçtiğimiz günlerde Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO)'nin kayısı alımını ilk kez yapacak olmasını köşesine taşıdı. Yazısında Munyar, AK Parti MKYK üyesi ve Malatya milletvekili Öznur Çalık için “Beni aradı” derken; AK Parti MKYK üyesi ve Malatya milletvekili Bülent Tüfenkci için de “Tüfenkci ile konuştum” cümlesini kullandı.
 
Arayan ve aranandan kat-ı nazar, her iki vekilimizin konuşmalarındaki şu farklılık dikkatimden kaçmadı.

Vahap Munyar, Öznur Çalık ile yaptığı görüşmeyi şu cümlelerle aktarmış:

-“AK Parti MKYK Üyesi, Malatya Milletvekili, TBMM Nüfus ve Kalkınma Grubu Başkanı Öznur Çalık aradı”

 - “Tarım Bakanlığımızı ikna için epey zamandır uğraştığımız bir iş nihayet gerçekleşiyor. Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) ilk kez kayısı alımına başlıyor.”

 -“Kararı kısa süre önce Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığını anımsattı”

 - “Cumhurbaşkanımıza, Tarım Bakanımıza teşekkür ediyoruz. Kayısı bundan böyle gerçek değerini bulacak.”

 -“Ardından ekledi”

 -“Malatya için çabalarını yakından biliyorum. TMO'nun kayısı alımına başlamasıyla ilgili heyecanımı, sevincimi seninle paylaşmak istedim.”


Akabinde Bülent Tüfenkci ile görüştüğünü aktaran Munyar, şu cümleleri kullanmış:

-“Gümrük ve Ticaret eski Bakanı Bülent Tüfenkci ile konuştum.”

 -“Tarım ve Orman Bakanımız Bekir Pakdemirli göreve geldiğinden beri Öznur Hanım'la birlikte TMO'nun kayısı alımına geçmesi konusunda kendisini ikna etmeye çalıştık. Bürokratlar çalıştı, Bakanımız kabul etti, Cumhurbaşkanımız da müjdeyi verdi.”

 -“Tüfenkci, TMO'nun kayısı alımına geçmesini şöyle niteledi.”

 - “Bu adım Malatya ve Türkiye için milat oldu.”

Şimdi dikkat çekmek istediğim detayı verip bitirmek istiyorum: Arayan Öznur Çalık, Bülent Tüfenkci'nin adını dahi anmamış. Aranan Bülent Tüfenkci ise “Tarım ve Orman Bakanımız Bekir Pakdemirli göreve geldiği günden beri Öznur Hanım'la birlikte TMO'nun kayısı alımına geçmesi konusunda, kendisini ikna etmeye çalıştık.” sözleriyle olayı tek başına sahiplenmeme büyüklüğünü gösteriyor.  

İŞTE ADIM ADIM MİLATA GİDEN YOL!..

-Lisanslı depoculuk fikri ilk defa 2013 yılında Malatya'nın gündemine girdi. 

- Lisanslı depoların yasal düzenlemesi ve lisans verme yetkisi, Malatya milletvekili Bülent Tüfenkci'nin Gümrük ve Ticaret Bakanlığı dönemine aittir. Bülent Tüfenkci, göreve geldiği zaman, kayısının lisanslı depolarda işlem yapılması noktasında bir düzenleme gündemdeydi. Ama ikinci bir düzenleme yoktu. Bülent Tüfenkci, ikinci düzenlemeleri, yani kayısının hangi standartta olursa oralarda muhafaza edilmesi gerektiğiyle ilgili talimatları verdi.

-İlgili müdürün ilk işi, Malatya Ticaret ve Sanayi Odası'na gitmek oldu. Kayısı üretici ve tüccarlarıyla bir dizi toplantı düzenlendi. Bu toplantıların Malatya'da üç gün boyunca devam ettiği, yine medya organlarında görüldü.

-Malatya'daki çalışmaların akabinde merkezdeki çalışmalara geçildi. Tebliğleri yayınlandı.

-İlk etapta, depoların maliyetlerinin yüksekliği dikkat çekiyordu. Bunun içinde on tonluk olanlar beş tona düşürüldü. Şubelerde de iki tondan bir tona maliyet kapasiteleri düşürüldü.

-Zamanın Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz'la bir görüşme gerçekleştirdi. Cevdet Yılmaz'ın da konuya olumlu bakmasıyla yine zamanın bakanlarından Lütfi Elvan ile de görüşme yapıldı. Bu işlerin o zamanki maliyeti 18,5 milyon lira idi.

-Lütfi Elvan'ın bakanlığından çıkan 12 milyon lira valilik emrinde yaklaşık iki yıl boyunca bekledi. Çünkü bu işi yapmakla görevlendirilen Malatya Ticaret Borsası'nın başkanı, bazı sıkıntılar yaşamıştı. Yaklaşık 2 sene herhangi bir ilerleme sağlanamadı.

-Yeni yönetimin seçilmesiyle yeniden bir ivme yakalandı. Ancak maalesef bu sefer de süre azalmıştı. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank'a bu işin tıkandığı bilgisinin Bülent Tüfenkci tarafından bildirilmesi üzerine, valilik emrindeki paranın Büyükşehir Belediyesi'ne aktarılması istendi.

-Bu arada Malatya Büyükşehir Belediyesi'nin de lisanslı deposunun projesi çıkmıştı. “Malatya iki depoyu kaldırmaz” denilerek konu askıya alındı. Bülent Tüfenkci, Öznur Çalık ve diğer siyasilerin genel müdürlük ve bakanlık nezdindeki baskılarıyla süre uzatıldı. Bu kez de Ticaret Borsası'nın parası yetmedi. 

LİSANSLI DEPO, 25 MİLYON LİRAYA MAL OLDU

-Konu siyasilerimiz tarafından Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'ne götürüldü. Polatlı Ticaret Odası Başkanı'na ait bir firmayla ortak hareket edilmeye başlandı. O firma ise yaklaşık 12 milyon lira katkıda bulundu.

-Böylece bugün yaklaşık 25 milyona mal olan bir lisanslı depo faaliyete geçmiş oldu. Bekir Pakdemirli göreve gelince, Bülent Tüfenkci ile diğer milletvekilleri hep birlikte ve ayrı ayrı görüşmeler gerçekleştirdi. Sonuçta ise konu Cumhurbaşkanımıza arz edildi.

-Geçtiğimiz Ağustos ayında, Cumhurbaşkanımız incir ve fındıkta olduğu gibi kayısının da kararnamesini açıkladı. TMO da fiyat belirlemesini yaptı. İslimli kayısının fiyatı 21 TL olarak açıklandı. Gün kurusuna da 23 TL fiyat biçildi. Bu durum, Malatya çiftçisi tarafından memnuniyetle karşılandı. Malatya kayısısında bir devrim ve hayal gerçekleşmiş oldu. 

NE GİBİ KOLAYLIKLAR GETİRİYOR?

-Lisanslı depolar, sıradan bir depo değildir. İnsanlar oraya ürünlerini koyduklarında; her hangi bir ücret de ödemeyecekler. Depolama, kira maliyeti devlet tarafından karşılanacaktır.

-Bununla birlikte laboratuvarlarda tahlil yaptıklarında, bu işlemin ücreti de devlet tarafından karşılanacaktır. Depolardaki kayısılar teminat gösterilip kredi alındığında, yüzde 75'e kadar faizsiz kredi kullanma imkânı da olacak.

-Yine nakliye için devlet ton başına 25 lira veriyor.

-En önemlisi de çalınma, ekşime, kokma riski yok. Tamamını lisanslı depo alıyor. Kendisine bir senet veriyor. Fiziki olarak kayısıyı götürmüyorlar. Verilen sertifikayı götürmeleri yeterli oluyor. Böylelikle yeni yatırımcıların da önü açılmış oluyor.

-Ürün ihtisas borsasında da kayısıya işlem yapılacak. Böylece, fiyatların İzmir veya Amerika'da değil, Malatya'da belirlenmesinin önü açılacak. Bu durum esnafın da önemli ölçüde işine geliyor.

-Esnaf da depolama derdinden kurtuluyor. Ticaretini ise sertifika üzerinden devam ettiriyor. Alıp dükkanda ekşitme, tekrardan sağlıksız şartlarda muhafaza etme veya iki günde bir devir daim yapma gibi yüklerden kurtuluyor.

Z

KULİS

MKYK'DA TÜFENKCİ YOK MUYDU? 

Geçtiğimiz günlerde önemli bir ziyaret gerçekleştirdim. Ziyaret ettiğim kişiyle gerçekleştirdiğimiz hasbihalin ana konusu, Malatya'yla ilgili konulardı. Ak Parti'nin MKYK toplantısının akabindeki görüşmemizde, kendisi özellikle 6. Bölge Teşviklerinin uzatılması konusunda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a şükranlarını dile getirdi. Malatya ve Elazığ'daki deprem konutları için açıklanan fiyatları da makul bulduklarını söyleyen saygıdeğer büyüğüm, taksit imkânları ve ödeme kolaylıklarını da anlattı.

Kayısıya verilen destek ve TMO'nun alımlarının çok önemli olduğunu kendisi ifade etti.

Aldığım duyumlara göre MKYK toplantısında, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a teşekkür babında bir tepsi kayısı ikram edilmiş. Öznur Çalık eliyle yapılan ikramdan dolayı, Bülent Tüfenkci'nin yok sayılmak istendiği ise, aradaki diyalogdan ortaya çıkıyor.

Cumhurbaşkanı, “Bülent sen de gel” diyerek Bülent Tüfenkci'yi çağırıyor. Tüfenkci de, “Sayın Cumhurbaşkanım, o benim tepsi olmasın?” diye latife yapıyor. Erdoğan'ın cevabı ise bugünkü konularımızın ana fikrini ortaya çıkarıyor: “Bülent gördün mü? Senin tepsi de olabilir. Ama kadının fendi erkeği yendi

İşin garip tarafı ise, basına yansıyan haberlerde, bu olayda Bülent Tüfenkci, hiç yokmuş gibi bir hava estiriliyor.



Selam ve dua ile
Fiemanillah