dore okulları
Malatya
25 Nisan, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    32.48
  • EURO
    34.96
  • ALTIN
    2436.1
  • BIST
    9716.95
  • BTC
    64627.25$

Suriyelilerin ekonomiye katkısı

29 Haziran 2022, Çarşamba 17:02
Suriyelilerin ekonomiye katkısı
 




1961’ de Almanya’ ya işçi göçü başlamıştı. Bunun devamında Hollanda, Fransa, Belçika, Avusturya, İtalya gibi Avrupa ülkelerine de göçler olmuştur. 
Yaşanan bu işçi göçlerinin 60. yılına baktığımızda Avrupa’ da 5 milyonun üzerinde Türk yaşamaktadır. İlk ve sonraki süreçlerde giden soydaşlarımıza yapılan muameleleri az çok duyduk, dinledik. 2.sınıf  hatta 3.sınıf insan olarak muamelelere maruz kalmışlar, o ülkenin insanları tarafından dışlanmışlar. O ülkenin vatandaşlarına sorsan, yabancılar gelip onların işlerini ellerinden aldılar, derler. Onlara iş bırakmadılar. Hâlbuki Avrupa’ ya giden Türkler o ülkenin vatandaşlarının yapmadığı, çalışmadığı işleri yapmaktaydı. Üretimde, temizlikte, ağır sanayide, tarlalarda seralarda çalışmışlardır. Ara eleman eksiğini kapatmışlardır. Alman ekonomisini ayakta tutmuşlardır. Türk kökenli vatandaşlarımız Almanya’ ya uyum sağlamakta çok zorlanmışlar. Almanların anlam veremediği kıyafetlerle sokaklarda gezmişler, pijamayla dışarı çıkmışlar, anlayacağınız tam bir sosyolojik çatışma yaşamışalar. Şu anda dahi 60 yıldır Almanya’ da yaşayıp Almanca konuşamayan insanımız bulunmaktadır. Çok net hatırlıyorum, Almanlar uyum sağlayamayan Türkleri sınır dışı etmeye kalkmıştı. Bunun üzerine Türkiye’ de dahi gazetelerde konuyla ilgili eleştirel haberler çıkmış, yapılan uygulamanın insanlık dışı olduğunu yazıp çizmişlerdi. 60 Yıl önce işçi olan Türkler oralarda daha sonradan kendi işyerlerini kurmaya başlamışlar. Alman veya hangi ülkede yaşıyorsa o ülkenin ekonomisine katkı sağlamaya devam etmişlerdir. Şu anda baktığımızda en çok ticari ilişkilerimiz Türklerin yoğun yaşadığı ülkelerle yapılmaktadır. Ayrıca; o ülkelerdeki Türkler, yaşadıkları ülkelerde siyasete veya yerel yönetimlere girmeye başlamışlardır. Şu an birçok Avrupa ülkesinde Türk kökenli milletvekilleri bulunmaktadır. Bugün de ülkemizdeki yabacıları değerlendirdiğimizde; savaştan kaçanlar, yani ölümden, işkenceden, tecavüzden, yokluktan kaçıp ülkemize gelen; Suriyeliler, Iraklılar, Mısırlılar, Yemenliler, Ukraynalılar ve Afganistanlıların yanı sıra; ekonomik zorluklardan dolayı çalışmaya gelen Özbekistanlılar, Türkmenistanlılar, Tacikistanlılar, Kırgızistanlılar, Moldovyalılar, Kırımlılar, Gürcistanlılar, Ermenistanlılar, Bulgaristanlılar, İranlılar ve Pakistanlılar bulunmaktadır.
 Bu insanların ülkemizde yapmış oldukları işlere baktığımızda Türk vatandaşlarının çalışmadığı, yapmadığı işleri yapmaktadırlar. Özbek, Türkmen, Tacik, Kırgız, Gürcü, Ermeni, Moldovalı, Ukraynalı kadınlar; yatılı çocuk yaşlı hasta bakımı, evlerde, villalarda temizlik elemanı olarak çalışmaktalar. Bunun yanı sıra günlük temizliğe gidip tekstil fabrikalarında çalışmaktadırlar. Erkekler de inşaatlarda, fabrikalarda, fırınlarda, çiftliklerde çalışmaktadırlar.
Suriyeliler, Iraklılar, Pakistanlılar, Afganistanlılar; tekstil ve diğer üretimde, fabrikalarda, inşaatlarda, lokantalarda garsonluk veya mutfaklarda yardımcı personel olarak çalışmaktadırlar. Ayrıca çiftliklerde, tarlalarda işçilik yaparken aynı zamanda çobanlık yapmaktadırlar. Şuan Türkiye’ deki ara eleman açığını kapatmaktadırlar.  İstanbul’ da tekstil sektörü yabancılar olmasa üretim yapılamayacak durumda. Tabiri caizse Türklerin çalışmadığı işlerde çalışmaktadırlar. 
Yabancı işçilere baktığımızda nasıl ki şu an en çok ticareti Almanya ile Fransa ile yapıyorsa, Türkiye’de de ticari ilişkilerin en üst düzeye çıkacağını düşünüyorum.