dore okulları
Malatya
25 Nisan, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    32.56
  • EURO
    34.96
  • ALTIN
    2423.8
  • BIST
    9722.09
  • BTC
    64374.07$

Yaşlı, engelli ve hastalar için destek merkezi

10 Şubat 2022, Perşembe 15:43
Yaşlı, engelli ve hastalar için destek merkezi
 



'Sosyal Rehberlik Merkezi' projesi nasıl doğdu, büyüdü ve bugünkü çözüm odaklı hizmet modeline dönüştü?

Ülkemizin değişen ve gelişen sosyo-ekonomik yapısına uygun olarak, hızla artan yaşlı, engelli ve hasta hizmetlerinde de maksimum kaliteye ulaşmak için ortaya konan uygulamalar olan;

-Huzurevi ve Yaşlı Bakım Evi Destek Hattı

-Engelli Bakımevi Destek Hattı

-Alzheimer Demans Parkinson Hasta Bakım Destek Hattı

-Evde Sağlık Destek Hattı

-Evde Bakım Destek Hattı

-Fizik Tedavi Destek Hattı

-Hasta Bakım Destek Hattı olarak düşünüldü ve uygulamaya konuldu.

Tüm bu hizmetlerin çatısı ve başlangıç noktası durumundaki Sosyal Rehberlik Merkezi'ni kapsam olarak değerlendirmek istiyorum;

Türkiye’de engelli sayısına bakacak olursak, Ulusal Engelli Veri Tabanı'na göre engelli birey sayısı 1 milyon 559 bin 222 (Ancak resmi olmayan rakamlara göre yüzde 13 düzeyinde 9 milyon olduğu söyleniyor).

Bu engellilerin yüzde 27’si 0-21 yaş, yüzde 36’sı 22-49 yaş, yüzde 37’si ise 50-64 yaş arasında, yaşla birlikte engellilik oranı da artıyor.

OECD ülkelerinde 20-34 yaş arasındaki engelli birey oranı yüzde 6, bu oran 35-49 yaş arasında iki katına çıkıyor, 50-64+ yaş arasında ise yüzde 24’ü buluyor.

Hemen aklınıza gelmiştir, peki Dünya'da bu sayı ne kadardır diye? 

Hemen cevap verelim; Dünya'da 1 milyar engelli birey yaşamaktadır.

Bunun yanı sıra, son zamanlarda sayıları gittikçe artan yaşlılık hastalıkları olan ve 1 milyona yaklaşan Alzheimer, Demans, Parkinson, Felç (inme), kalp-damar rahatsızlıkları, kemik erimesi rahatsızlığı, inkontinansi (dışkı tutamama) hastası bulunmaktadır.

Dünyada kalp hastalıklarından sonra görülen en sık ölüm nedeni kanserdir, Türkiye’de 250 bine yaklaşan Kanser hastası bulunmaktadır.

Bunların dışında ruhsal hastalıklar sınıfına giren Psikotik hastalıklar, Şizofreni,  Bipolar Şizoaffektif gibi hastalıklar bu kapsamdadır.

Bu duruma paralel olarak evde bakım, evde sağlık, evde rehabilitasyon, evde eğitim ve engelli bakım merkezleri, Alzheimer ve hasta bakım merkezleri gibi işlevsellik kazanan huzurevi, yaşlı bakım ve rehabilitasyon merkezleri gibi hizmet modelleriyle bu tür rahatsızlıkları olanlara hizmet veriliyor.

Tüm bu yaşlı, engelli, hasta ve yakınlarının sağlık, bakım, fizik tedavi, rehabilitasyon ve eğitim konularında rehberlik, danışmanlık desteği almaya da ihtiyaçları bulunuyor.

İnsanlar bu tür sorunlarla karşılaştıklarında kime gideceklerini, nerelere başvuracaklarını, nasıl hizmet alacaklarını, Devlet desteği var mı, yok mu, başvuru yer ve uygulamalarını bilemedikleri gibi, güvenilir hizmete nasıl ulaşacaklarını da bilemiyorlar.

Sosyal Hizmet Uzmanlarımız, Sosyal Rehberlik Merkezimize sesli veya yazılı iletişim araçlarıyla ulaşan müracaatçılara bilgilendirmede bulunarak, en uygun ve güvenilir kaynaklara, kurumlara ve hizmetlere yönlendirme yapıyor.

Danışma Kurulumuzda Sosyal Hizmet Uzmanı, Doktor, Avukat, Hemşire, Fizyoterapist, Psikolog, Diyetisyen, Hasta Bakım Teknikerleri bulunuyor.

Bu hizmetler için gerek Devlet kurumları, gerekse özel kurumlar hakkında tüm detaylı bilgilendirmeler yapılıyor.

Şu an şehirlerin birçoğunda temsilcilikler açılmıştır, Alzheimer Demans Parkinson Hasta ve Yakınları Derneği'nin kuruluşu haline getirilmiş ve 8 ülkede de temsilciliği vardır.

Doğru ve güvenilir çözüm için Sosyal Rehberlik Merkezi'ni arayın.

Sağlıcakla kalın.

www.sosyalrehberlik.com

www.alzheimerdemansdernegi.org

www.huzurevifiyatlari.com