dore okulları
Malatya
29 Mart, 2024, Cuma
  • DOLAR
    32.38
  • EURO
    35.04
  • ALTIN
    2326.4
  • BIST
    9072.61
  • BTC
    70506.08$

'Yorgan gitmeden' kavgayı bitirin

04 Mart 2013, Pazartesi 00:14

Malatya'da yapılacağı söylenen Bölge Kan Merkezi'nin akıbeti hakkında çeşitli iddialar ortaya atılmaya başlandı. Bölge Kan Merkezi'nin kuruluşuna ilk adım olarak lanse edilen ve 2009 yılında il özel idaresinin meclis kararıyla Kızılay'a devredilen bina, belediye tarafından satışa çıkarıldığı iddiası gündemimizin en büyük konusu olarak karşımıza çıktı.

Bir iddia olarak kalsa bir şeyler yazmayacağız ancak, bu iddiayı destekleyen bazı gelişmelerin olması bizi harekete geçirdi. Yaptığımız araştırmalar neticesinde Bölge Kan Merkezi'nin kurulması için yapılan çalışmaların boşa çıkma ihtimalini gördük.

Malatya'ya çok önemli bir hizmet olarak görülen Bölge Kan Merkezi için atılan bir adım hepimizi umutlandırmıştı. İl Genel Meclisi'nin 2009 yılında aldığı kararla Cengiz Topel Caddesi'ndeki bina Kızılay'a tahsis edilmişti. Bu tahsisle birlikte ek bina ihtiyacı hasıl olması halinde bununla ilgili izin de verilmişti.

Hemen hemen aynı tarihlerde dönemin Kızılay Genel Başkanı Tekin Küçükali ve yönetim kurulu üyelerinin bir toplantı vesilesiyle bulundukları Malatya'da verilen iftar yemeğinde AK Parti Malatya Milletvekili Öznur ÇalıkKızılay Bölge Kan Merkezi'nin Malatya'ya kurulacağı müjdesini vermişti. Çalık, Malatya'ya bundan sonrada en iyi hizmetleri getirmek için çalışacaklarını ifade ederek, "Kızılay Genel Başkanımız ve yönetim kurulu üyelerinin bundan sonra da Malatya'ya yapacakları hizmetleri bekleyeceğiz. Malatya'ya en güzel yatırımları hep birlikte kazandıracağız. Malatya İl Genel Meclisi tarafından İl Özel İdaresine ait eski köy hizmetleri binanın Kızılay'a devri kararı alındı. Bu bina Kızılay Bölge Kan Merkezi olarak Malatya'ya kazandırılacaktır. Malatya'ya hayırlı uğurlu olsun" demişti.

 

Tahsis edilen yerin belediyeye devredileceği yönünde gelen iddiaya göre Belediyenin bu yeri de satışa çıkaracağı oldu. Yakın zamanda Elazığ ilinde kan bağış merkezi açılacak olmasıElazığ ili için bölge binasının ön hazırlığı şeklindeki yorumları da beraberinde getirdi.

 

Malum olduğu üzere Türkiye'de Kızılay dışında kan toplama yetkisi olan 40 tane hastanebulunuyor. Daha önce 53 hastanenin bu yetkisi varken bu rakam her geçen yıl Kızılay lehine değişmeye devam ediyor. Kızılay'ın kan bağışı konusunu gönüllülük esasına göre aldığını biliyoruz. Ancak Malatyamızın araştırma hastanesi olan Turgut Özal Tıp Merkezi de geçici statüsünde olup kan alma yetkisi bir yıllığına uzatıldı. Kan bağışı toplama konusunda sürekli olarak promosyonla bağış sayısını arttırmaya çalışan hastane, Kızılay'a bu konuda büyük darbe vuruyor. Hastanenin termos, anahtarlık, bardak veya şapka vererek promosyonla kan bağışı istemesi Kızılay'ı zor durumda bırakırken, sadece 2012 yılında hastaneye verilen kan ürünü (es + tdp) sayısı 15887 adet olarak açıklanıyor. Kızılay, hastaneye bu desteği sağlarken, kan bankalarının ihtiyacını karşılamak adına istenen personele ise daima bir engel çıkarılıyor.

İşin ilginç olan bir başka tarafı da Kızılay personelinin üniversite kampüsüne alınmaması ve Meslek Yüksek Okullarına da girmemelerinin engellenmeye çalışılmasıdır.

 

Malatya'yı yöneten veya yönettiğini zannedenlerin bunları okuduktan sonraki tavırlarını merakla beklediğimizi belirterek, konunun taraflarından gelecek açıklamaları yayınlayacağımızın sözünü veriyoruz. Burada büyük bir müjde olarak verilen Bölge Kan Merkezi'nin bugünkü durumu hakkında müjdeyi veren milletvekilimiz sayın Öznur Çalık'ın da dikkatini çekmek istiyoruz. Bugüne kadar ki icraatları ve yaklaşımıyla Malatya kamuoyunun sempatisini kazanan Öznur hanımın olayların içyüzünü öğrendikten sonra cevap vereceğini de biliyoruz. İşte konuyla ilgili sorularımız:

 

Bölge Kan Merkezi'nin kuruluşu bir başka bahara mı kaldı?

 

Kızılay'a 15 yıllığına tahsis edilen binanın belediye tarafından satılacağıyla ilgili iddianın gerçeklik payı nedir?

 

Kızılay ile Üniversite arasındaki gerginliğin sebebi nedir?

 

Hastanenin promosyonlu uygulamaları sebebiyle kan bağışı toplama işinde bir hayli zor durumda kalan Kızılay'ın başarısız olarak addedilmesi ihtimali var mıdır?

 

Malatya'nın iki gözbebeği kurumun arasındaki çekişmenin ardından Bölge Kan Merkezi, Allah korusun başka bir ile transfer olursa, Nasrettin Hoca'nın meşhur hikayesindeki gibi “Yorgan gitti, kavga bitti” diyerek tekrar birlikte çalışma ihtimalleri nedir mi?